Is reminiscentie een therapie?
Volgens Nederlandse maatstaven is sprake van een therapie wanneer de resultaten aantoonbaar en reproduceerbaar zijn. Daarbij moet de begeleider een erkend therapeut zijn en moet degene die de therapie ondergaat, weten dat het een therapie betreft. Er worden echter behandelmethoden toegepast onder de noemer ’therapie’ die niet aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoen en volgens de behandelaars en behandelden toch het gewenste resultaat opleveren. De wetenschappelijke onderzoeken die tot nu toe naar reminiscentie zijn gedaan, hebben allemaal een ‘voorbereidend’ karakter en hoewel de resultaten hoopvol zijn, verwijzen ze alle naar verder uitgebreid onderzoek (grootschaliger en/of (meer) controlegroepen etc.)
Dat neemt niet weg dat reminiscentie bewust kan worden ingezet om een therapeutisch doel te bereiken b.v. groepsreminiscentie als preventie voor eenzaamheid, reminiscentie als hulp bij depressie, reminiscentie als middel om te werken aan een positiever zelfbeeld etc.
In veel gevallen wordt reminiscentie binnen de ouderenzorg gebruikt als plezierige en zinvolle activiteit, met mogelijk enig therapeutisch effect.